Food Your Thought

View Original

3 tips tegen somber weer

De herfst is begonnen en we zijn onderweg naar de donkerste periode van het jaar. Voor de een de mooiste tijd van het jaar, voor de ander minder: Het kan zijn dat je juist in deze periode (meer) last krijgt van sombere en neerslachtige gevoelens. Hieronder vertel ik drie tips die je - als je wilt - zelf kunt toepassen bij het helpen verminderen van deze gevoelens en hoe je hiermee gelukkiger en weerbaarder het najaar kunt ingaan.

Eet meer vis (visolie, vit D)

In de zomer kregen we natuurlijk lekker veel vitamine D binnen (lees: dag- en zonlicht). Maar nu het steeds sneller donker wordt en later licht wordt én we vaak ook nog overdag binnen aan het werk zijn of op school zitten, zien we bijna geen dag- en zonlicht meer.

Tevens eten we ook steeds minder vette vis, wat beide de kans vergroot dat je meer sombere gevoelens ervaart. Juist het binnenkrijgen van vitamine D en de juiste vetten (zoals vette vis en kokosvet) stimuleert het aanmaken van genoeg energie naar de hersenen, het produceren van het gelukshormoon serotonine en remt ontstekingen die in je darmen kunnen ontstaan.

Daarnaast helpt het eten van vette vis (of het innemen van extra visolie/levertraan) en het nemen van vitamine D bij het versterken van je immuunsysteem. Je immuunsysteem maakt je weerbaarder voor virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Wil je proberen dit najaar zonder deze klachten door te komen? Probeer dan eens: Meer vette vis te eten (bijv. haring of zalm), te bakken in kokosvet, vitamine D supplement 50-100 mcg en supplement levertraan 300 mcg per dag te nemen. Vragen en/of hulp? Stuur me gerust een berichtje: info@foodyourthought.nl

Blijf bewegen

Dit weer vraagt natuurlijk om heerlijk binnen te zitten met een warme kop chocolademelk. En tuurlijk dat raad ik je ook vooral aan om te doen met dit weer – héérlijk! Maar waar ik je ook bewust van wil maken is dat wanneer je minder gaat bewegen, er ook sneller sombere gevoelens kunnen opdagen.

Bewegen zorgt namelijk voor stofjes (lees: endorfine) die je geluksgevoel beïnvloeden. Wanneer je meer beweegt – bijvoorbeeld door tussendoor of ’s avonds nog even een wandeling (door het bos) te maken – maakt je lichaam meer van dit soort stofjes aan. Hoe meer en vaker je dat soort stofjes aan maakt, hoe weerbaarder je wordt voor sombere gevoelens.  Ook het stofje endorfine draagt bij aan het versterken van het immuunsysteem – wat je weerbaarder maakt voor virussen zoals griep en verkoudheid.

Bekijk het positief – houd een dankbaarheidsboek bij

Daarnaast kan het ook helpen om je gedachten een handje te helpen. Wanneer je vaak eenmaal in een sombere bui zit is het lastig om het positieve van een dag in te zien en zit je vaak in een negatieve gedachtespiraal. Om jezelf te helpen kun je een dankbaarheidsdagboek bijhouden. Schrijf of typ iedere dag – voordat je gaat slapen – welke drie dingen goed gingen die dag, die als prettig hebt ervaren of waar je dankbaar voor bent.

Dit kunnen hele kleine dingen zijn - zoals dat de zon scheen of dat je een lekker ontbijtje hebt ontbeten of dat je een goed gesprek had gevoerd met een vriend(in). Je kunt een reminder instellen op je telefoon en deze drie dingen in je notities zetten of gewoon in een notitieboekje. Probeer het te koppelen aan een gewoonte wat je altijd doet in de avond – wellicht direct na het tandenpoetsen of wanneer je je make-up afhaalt en leg daar het boekje neer.

Begrijp me niet verkeerd, af en toe somber zijn is ook heel normaal! En ook juist heel goed. Gun jezelf ook de tijd om even somber te zijn. Is er iets gebeurd waarover je je rot voelt? Of word dit je dag gewoon even niet? Probeer deze gevoelens die erbij horen te accepteren. Je kunt je niet altijd ‘happy’ voelen. Juist door de gevoelens gelijk te ervaren, kom je er sneller bovenop dan dat je je zelf weer een ‘happy’ face gaat geven en je aan iedereen laat zien dat alles oké is, terwijl dat duidelijk het geval niet is.

Ik hoop dat deze tips jou ook gaan helpen :)

Tot de volgende blog! Op de hoogte blijven? Volg me via: Facebook, Instagram, LinkedIn & Twitter.

Liefs, Rachel

Deel hieronder deze blog met je vrienden of familie: