Food Your Thought

View Original

Leer luisteren naar de signalen van je lichaam

Stel je voor, je rijd in je mooie auto onderweg naar je studie of werk en opeens gaat op het dashboard het olielampje branden. Wat ga je doen? Ga je het lampje vervangen of de olie verversen?

Precies, waarschijnlijk zal je bij thuiskomst de olie gaan verversen omdat het lampje dat signaal aangeeft. Maar dit is vaak niet hoe we kijken naar het lichaam. Wanneer je bijvoorbeeld een klacht ervaart, zoals hoofdpijn of diarree, dan slikken we al snel een paracetamol of nemen we antibiotica of gaan we juist gewoon door in plaats van dat we gaan kijken wat die klacht nou echt probeert te zeggen.

Wat wil het zeggen?
Dit vond ik zelf wel een mooi inzicht, want je lichaam geeft vaak niet zomaar wat aan. Er zit vaak een reden achter. Een klacht (het brandend lampje) die je ervaart is een signaal dat je lichaam afgeeft om in actie te komen – om bijvoorbeeld meer te drinken of juist rust te nemen. Want wat gebeurt er als we het lampje negeren (of vervangen) en doorrijden? Hoogstwaarschijnlijk gaan er dan op een gegeven moment ook andere lampjes branden en kan het zijn dat er rook onder je motorkap vandaan komt. Een klacht geeft iets aan om een ergere situatie te voorkomen, als je hier naar luistert.

Altijd willen overleven
Wanneer je kan begrijpen wat je lichaam je wilt ‘zeggen’, dan kun je hier beter naar handelen. Evolutionair gezien wil het lichaam namelijk altijd overleven. Het zal er alles aan doen om je uit een noodsituatie te halen. Vroeger, in de tijd van jagers & verzamelaars was dit om weg te rennen voor een levensechte leeuw. Tegenwoordig is die kans vrij klein dat je in Nederland een leeuw tegenkomt, maar je lichaam reageert nog steeds hetzelfde op een stressvolle situatie.

Het kan zo zijn dat wanneer je in een stressvolle situatie zit, misschien moet je een deadline halen voor je studie of op het werk, je diarree krijgt. Dan kan dat heel goed kloppen, want dan wordt vaak de ‘spijsvertering’ stilgelegd. Dat betekent: geen vertering. Want je moet helemaal niet willen eten wanneer je voor een leeuw moet wegrennen (of je deadline moet halen) – dat is wel het laatste waar je lichaam aan denkt.

Wat zegt jou lichaam?
In zo’n situatie is het van belang om je lichaam weer tot rust te krijgen. Een klacht is een signaal dat aangeeft dat de homeostase (balans) is verstoord. Wat heb jij (of heeft jou lichaam) nodig om je klacht te herstellen?

Tot de volgende blog! Op de hoogte blijven? Volg me via: Facebook, Instagram, LinkedIn & Twitter.
Rachel

Deel hieronder deze blog met je vrienden of familie: