Pepernoten - de gezondere variant
Geïnspireerd op het recept van lekkeretenmetlinda.nl heb ik deze variant van perpernoten gemaakt. Heer-lijk! Knapperig, stevig en super lekker. Voor als je een gezondere variant zoekt voor pepernoten, lees dan vooral verder. (Alvast) een hele fijne Sinterklaasavond gewenst! Ook als je het misschien niet meer viert ;-).
Wat je nodig hebt voor 1 bakplaat:
125 gram boekweitmeel
1 theelepel natrium bicarbonaat
1 eetlepel koekkruiden, kaneel of speculaaskruiden
20-40 gram kokosbloesemsuiker (naar behoefte)
3 eetlepels amandel of kokosmelk
50 gram kokosolie
1/4 theelepel (keltisch)zeezout
50 gram pure chocolade > 70% cacao
optioneel: klein theelepeltje vanille essence of poeder
Bereiding:
Verwarm de hetelucht oven op 160 graden.
Meng meel, bakpoeder, koekkruiden, kokosbloesemsuiker, kokosmelk en zout met elkaar in een kom.
Verwarm de kokosolie en voeg toe aan de kom. Maak er een soepel deeg van. Voeg eventueel meer amandelmelk toe als het te droog is of meer meel als het deeg te nat is. (tip: of zet het even in de koelkast om het hard te laten worden).
Draai kleine balletjes van het deeg. Spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de pepernoten in 15-20 minuten gaar en laat ze 30 minuten afkoelen zodat ze lekker krokant worden.
Optioneel: Smelt de chocolade au-bain marie en leg de pepernoten één-voor-één op een vork. Doop in de chocolade en leg op een stuk bakpapier tot de chocolade hard is geworden. Lekker ite!
Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Lekker genieten!