Fermenteren kun je leren (incl. recept!)

Laatst had ik echt zo iets leuks meegemaakt. Ik heb namelijk geleerd om te fermenteren. Heb je daar weleens van gehoord? Vroeger was dit de normaalste zaak. Je kunt je oma(‘s) of opa(‘s) daar eens over bevragen. Fermenteren houdt in dat je groentes (of fruit) snijdt en in een weckpot bewaard met (zout) water. Dit werd vaak gedaan om groentes langer te kunnen bewaren en hiermee daadwerkelijk de winters te kunnen overleven. Vroeger waren er namelijk helemaal geen koelkasten of vriezers om etenswaren in te bewaren.

Read More
Emoties detoxen - hoe je emoties kunt loslaten

Emoties. Wie kent ze niet? ;-) Het kan je gemoedstoestand nogal flink bepalen. Het kan zijn dat een bepaalde situatie een emotie als woede, angst of verdriet oproept. Wat bepalend is, is of je deze emotie toelaat of niet. Het kan zijn dat je vooral hebt geleerd om geen emoties te tonen en vooral stoer gedrag moet laten zien. Misschien ken je de uitspraak wel: “Mannen huilen niet” of "huilen is voor mietjes".

Read More
Je eigen houding - en wat voor effect dat heeft!

In de vorige blog over onrust in je hoofd beschreef ik mijn ervaring over het effect van het kiezen voor vertrouwen in plaats van angst. Dat ik daardoor persoonlijk steeds meer kies voor vertrouwen en hoeveel rust me dat brengt. Niet meer de angst of twijfel of het wel goed komt, maar er echt op durven te vertrouwen dát het goed komt. Niet alleen het kiezen voor vertrouwen, maar ook het aanpassen van je houding kan direct een (positief) effect met zich meebrengen.

Read More
Soms kan je lichaam zelf (nog) niet ‘tot rust komen’

Om goed te kunnen blijven functioneren heeft je lichaam voedingsstoffen nodig. Deze voedingsstoffen heb je nodig om beter te kunnen focussen, voldoende energie te hebben, maar ook om tot rust te komen. Het kan namelijk voor komen, dat je na een drukke dag niet helemaal tot rust kan komen, hoe graag je dat ook zou willen.

Read More
Hoe krijg je meer energie?

Het hebben van voldoende energie. De motor achter bijna alles. Hoe je functioneert en hoe je je voelt hangt af van hoeveel energie je hebt. Hoe vaak gebeurt het je niet dat je vermoeid thuiskomt, hele avond voor de buis wilt hangen en geen zin hebt om te koken of te sporten. Of dat je op school of werk zit en je je dag niet kunt beginnen zonder een (of twee) kop koffie.

Read More
3 tips om meer groentes op een lekkere & makkelijke manier binnen te krijgen

Het is eigenlijk nooit goed wanneer ergens het woordje ‘té’ voorstaat, maar een teveel aan groentes binnenkrijgen komt eigenlijk bijna niet voor. Het tegenovergestelde gebeurt vaak helaas wel. Uit onderzoek van het RIVM bleek dat bij kinderen zelfs is gebleken dat 98% niet voldoet aan de ADH (Algemene Dagelijkse Hoeveelheid) en hierbij een tekort aan voedingsstoffen ervaart. Hoe komt dit?

Read More
Positieve gezondheid – en de invloed van overtuigingen

Als voedingscoach houd ik mij natuurlijk erg bezig met voeding en de invloed die dat heeft op het behouden van je goede gezondheid, maar ook op het ontstaan van klachten en bepaalde ziekteverschijnselen. Voeding kan daarbij een hele belangrijke rol spelen en kan verschillende situaties in positieve zin optimaal verbeteren. Echter, is voeding niet het enige wat een rol speelt.

Read More
Door de bomen het bos niet meer zien... Wat is nou écht gezond?

Zie je door de bomen het bos niet meer? Heb je geen idee meer wat je wel of niet moet geloven? De ene gezondheidsguru geeft aan dat dit goed voor je is... en de andere beweert weer van niet. Heb je geen flauw benul meer waar je moet beginnen? Dat kan ik heel goed begrijpen. Lees hieronder welke 3 tips je daarbij kunnen helpen:

Read More
Bacteriën... hebben die invloed op je gedrag?

Bacteriën… wat weet je er eigenlijk van? Het is overal, je kan het met je blote oog niet zien en je kan er ziek van worden. Zover was ik. Totdat ik de me erin ging verdiepen middels een studie. Wat ik net heb opgenoemd was inderdaad waar, maar ze doen nog veel méér. En zelfs zoveel, dat het invloed kan hebben op je gedrag. En dit vind ík dan weer interessant.

Read More
De krachtige invloed van kurkuma!

Heb jij weleens gehoord van kurkuma? Voor de één niet meer weg te denken uit de keuken en voor de ander vrijwel onbekend. Zonde! Want het is zo'n veelzijdige kruid, dat ik er een heel blogpost aan wil weidden. Waar ik in deze blog over hoe je kunt blijven variëren met een standaardmaaltijd al een tipje van de sluier heb toegelicht, zal ik er hier dieper ingaan op de krachtige werking van deze kruid.

Read More
APK-check bij jezelf

Persoonlijk vind ik dit een hele fijne, hoopvolle en krachtige stelling: "Het vermogen om te herstellen". Ik geloof er dan ook in dat we ons lichaam weer kunnen herstellen, mocht deze schade hebben opgelopen. Dat is ook de basis van waaruit ik werk: op zoek gaan naar de oorzaak, deze 'repareren' om vervolgens een levensstijl aan te houden die bij jou past en de gezondheid optimaal bevordert.

Read More
Rachel Hibma Comment