Laatst had ik echt zo iets leuks meegemaakt. Ik heb namelijk geleerd om te fermenteren. Heb je daar weleens van gehoord? Vroeger was dit de normaalste zaak. Je kunt je oma(‘s) of opa(‘s) daar eens over bevragen. Fermenteren houdt in dat je groentes (of fruit) snijdt en in een weckpot bewaard met (zout) water. Dit werd vaak gedaan om groentes langer te kunnen bewaren en hiermee daadwerkelijk de winters te kunnen overleven. Vroeger waren er namelijk helemaal geen koelkasten of vriezers om etenswaren in te bewaren.
Read MoreEmoties. Wie kent ze niet? ;-) Het kan je gemoedstoestand nogal flink bepalen. Het kan zijn dat een bepaalde situatie een emotie als woede, angst of verdriet oproept. Wat bepalend is, is of je deze emotie toelaat of niet. Het kan zijn dat je vooral hebt geleerd om geen emoties te tonen en vooral stoer gedrag moet laten zien. Misschien ken je de uitspraak wel: “Mannen huilen niet” of "huilen is voor mietjes".
Read MoreIn de vorige blog over onrust in je hoofd beschreef ik mijn ervaring over het effect van het kiezen voor vertrouwen in plaats van angst. Dat ik daardoor persoonlijk steeds meer kies voor vertrouwen en hoeveel rust me dat brengt. Niet meer de angst of twijfel of het wel goed komt, maar er echt op durven te vertrouwen dát het goed komt. Niet alleen het kiezen voor vertrouwen, maar ook het aanpassen van je houding kan direct een (positief) effect met zich meebrengen.
Read MoreHoe vaak ervaar je zo’n gedachtestroom waar maar geen eind aan komt? Gedachtes die weer verdwaald zijn naar dat vervelende gesprek van vanochtend of die spannende deadline van volgende week. Maar ook gedachtes die vaker terugkomen of je wel goed genoeg bent, of je deze studie wel aan kunt. Of jij wel recht hebt op die promotie of dat die collega’s toch veel beter zijn.
Read MoreIn het vorige filmpje probeerde ik Kip Kerrie na te maken zonder een pakje en dit keer dacht ik aan Champignonsaus. Champignonsaus kan je heerlijk bij vlees, vis of gebakken groente serveren, maar ook over een warme herfst salade.
Read MoreDat het mentale invloed heeft op gedrag is misschien niet meer een verrassing. Hoe het werkt en dat er steeds meer voorbeelden hierover zijn, vind ik mateloos interessant. Hoe je denkt, heeft invloed op hoe je je voelt en uiteindelijk ook op hoe je je gedraagt. Waar leg jij de focus?
Read MoreOm goed te kunnen blijven functioneren heeft je lichaam voedingsstoffen nodig. Deze voedingsstoffen heb je nodig om beter te kunnen focussen, voldoende energie te hebben, maar ook om tot rust te komen. Het kan namelijk voor komen, dat je na een drukke dag niet helemaal tot rust kan komen, hoe graag je dat ook zou willen.
Read MoreHet leek mij een leuk idee om een paar keer een recept te maken, geïnspireerd op een pakje, maar dan zonder pakjes en zakjes. En ik vond het een grappig idee om hier een filmpje van te maken, ben benieuwd wat je ervan vindt. Lees verder voor het recept om thuis zelf uit te proberen. ;-)
Read MoreHet hebben van voldoende energie. De motor achter bijna alles. Hoe je functioneert en hoe je je voelt hangt af van hoeveel energie je hebt. Hoe vaak gebeurt het je niet dat je vermoeid thuiskomt, hele avond voor de buis wilt hangen en geen zin hebt om te koken of te sporten. Of dat je op school of werk zit en je je dag niet kunt beginnen zonder een (of twee) kop koffie.
Read MoreHet is eigenlijk nooit goed wanneer ergens het woordje ‘té’ voorstaat, maar een teveel aan groentes binnenkrijgen komt eigenlijk bijna niet voor. Het tegenovergestelde gebeurt vaak helaas wel. Uit onderzoek van het RIVM bleek dat bij kinderen zelfs is gebleken dat 98% niet voldoet aan de ADH (Algemene Dagelijkse Hoeveelheid) en hierbij een tekort aan voedingsstoffen ervaart. Hoe komt dit?
Read MoreAls voedingscoach houd ik mij natuurlijk erg bezig met voeding en de invloed die dat heeft op het behouden van je goede gezondheid, maar ook op het ontstaan van klachten en bepaalde ziekteverschijnselen. Voeding kan daarbij een hele belangrijke rol spelen en kan verschillende situaties in positieve zin optimaal verbeteren. Echter, is voeding niet het enige wat een rol speelt.
Read MoreWij als millennials leven in een hectische, prestatiegerichte en digitale wereld waarin we ons zelf constant willen ontwikkelen en waarin onze omgeving ontzettend veel van ons verwacht. We willen aardig gevonden worden door iedereen, een groot (sociaal) netwerk opbouwen...
Read MoreZie je door de bomen het bos niet meer? Heb je geen idee meer wat je wel of niet moet geloven? De ene gezondheidsguru geeft aan dat dit goed voor je is... en de andere beweert weer van niet. Heb je geen flauw benul meer waar je moet beginnen? Dat kan ik heel goed begrijpen. Lees hieronder welke 3 tips je daarbij kunnen helpen:
Read MoreOngeveer 60% van ons geluksgevoel wordt bepaald door omstandigheden en gebeurtenissen. De overige 40% hangt af van de manier waarop wij met deze omstandigheden omgaan.
Read MoreBacteriën… wat weet je er eigenlijk van? Het is overal, je kan het met je blote oog niet zien en je kan er ziek van worden. Zover was ik. Totdat ik de me erin ging verdiepen middels een studie. Wat ik net heb opgenoemd was inderdaad waar, maar ze doen nog veel méér. En zelfs zoveel, dat het invloed kan hebben op je gedrag. En dit vind ík dan weer interessant.
Read MoreJe herkent het vast wel. Op een gegeven moment heb je een aantal vaste recepten en smaakcombinaties die je wekelijks wel eens op tafel zit. Ben je toe aan wat verandering? Hieronder deel ik drie smaakcombinaties ter inspiratie.
Read MoreHeb jij weleens gehoord van kurkuma? Voor de één niet meer weg te denken uit de keuken en voor de ander vrijwel onbekend. Zonde! Want het is zo'n veelzijdige kruid, dat ik er een heel blogpost aan wil weidden. Waar ik in deze blog over hoe je kunt blijven variëren met een standaardmaaltijd al een tipje van de sluier heb toegelicht, zal ik er hier dieper ingaan op de krachtige werking van deze kruid.
Read MoreGedurende een hele dag verzamel je verschillende soorten afvalstoffen. Bij een teveel aan toxische stoffen moet de boel ontgift (lees: gedetoxificeerd) worden. Ontgiften wil zeggen: het lichaam bevrijden van belastende stoffen. Stoffen die een normale functie in de weg staan.
Read MorePersoonlijk vind ik dit een hele fijne, hoopvolle en krachtige stelling: "Het vermogen om te herstellen". Ik geloof er dan ook in dat we ons lichaam weer kunnen herstellen, mocht deze schade hebben opgelopen. Dat is ook de basis van waaruit ik werk: op zoek gaan naar de oorzaak, deze 'repareren' om vervolgens een levensstijl aan te houden die bij jou past en de gezondheid optimaal bevordert.
Read MoreJawel! We zijn aangekomen bij de laatste update omtrent het kruidenprotocol. Na 3 maanden het kruidenprotocol te hebben gevolgd, kan ik nu alles op een rijtje zetten en een overall conclusie geven. Lees verder of ik mijn doel heb behaald en of ik het vaker zou doen.
Read More